środa, 18 maja 2011

Kalafior

Z czym kojarzy Wam się kalafior? Czy ktokolwiek zastanawiał się po co właściwie kupujemy kalafiora i jaki ma wpływ na nasze organizmy? Ma charakterystyczny smak to fakt. Podczas gotowania uwalnia siarkę, a zawarte olejki eteryczne nadają równie charakterystyczny zapach. ;)  Zupa kalafiorowa, kalafior zapiekany np. z serem, gotowany, zazwyczaj występował w towarzystwie brokuła - do niedawna tak wspominałem to dziwne warzywo. Dziwne dlatego, że nie ma możliwości odnalezienia dziko rosnącego kalafiora. Wyhodowany przez człowieka, pochodzi od brokuła lub kapusty. Jest ogromnym źródłem mikro i makroelementów, zawiera witaminy B1, B2, B6, K, C, A, PP oraz kwas pantotenowy.
Ale co nam to daje? Przede wszystkim uzupełniamy organizm w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod i karoteny*. Wspomaga metabolizm, daje uczucie sytości i ma małą wartość energetyczną - polecany osobom odchudzającym się. Co ciekawe działa przeciwnowotworowo, chroni przed reumatyzmem a także uczestniczy w oczyszczaniu organizmu zwiększając zdolności wątroby do usuwania substancji toksycznych z organizmu. Wzmacnia odporność.   Ze względu na działania detoksykacyjne polecany przy zażywaniu lekarstw. To tylko ważniejsze działania kalafiora, wszystkie związki w nim zawarte mają bardzo dobre działanie na nasze ciało i samopoczucie.
Kiedy uświadomiłem sobie w jaki sposób działa kalafior, na moim talerzu pojawia się regularnie. Chciałbym zaznaczyć, że najlepiej warzywa konsumować na surowo i co ważne, z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu (np oliwa z oliwek). Kalafior ma w sobie coś jeszcze! Chrupie!! Polecam zamiast chipsów ;)

*Wikipedia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz