wtorek, 17 maja 2011

Błonnik? Koniecznie!

Błonnik - ostatnimi czasy pojęcie równie popularne jak samo odchudzanie. Dlaczego nawiązuje od razu do odchudzania? Z powodu, iż najczęściej słyszę od ludzi o błonniku w momencie, w którym chcą zrzucić kilogramy. Tym czasem błonnik powinniśmy jeść codziennie. WHO zaleca nawet 40g dziennego spożycia w ciągu doby. Pytanie jakie powinno się teraz nasuwać to co to jest ten błonnik i dlaczego jest taki ważny. Już wyjaśniam wg Wikipedii są to "(...)substancje ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka." Błonnik odgrywa ogromną rolę w zdrowym odżywianiu. Przede wszystkim reguluje procesy trawienne, co za tym idzie?
Oczyszcza organizm z toksyn, substancji rakotwórczych, metali ciężkich, kwasów żółciowych. Obniżając poziom tych ostatnich w jelitach, pomaga uporać się ze złym cholesterolem!! Błonnik zmniejsza ryzyko miażdżycy, częściowo reguluje poziom glukozy we krwi. Wchłania wodę z organizmu, zapobiega zaparciom a także bólom towarzyszącym hemoroidom. Jednocześnie "przelatując" przez jelito, pomaga w usuwaniu złogów jelitowych i niestrawionych resztek pokarmowych.
Moim zdaniem najlepiej czerpać błonnik z naturalnych składników. "Zbyt duże spożycie błonnika pokarmowego powoduje dolegliwości brzuszne takie jak wzdęcia, bóle brzucha czy biegunki oraz prowadzi do niedożywienia i niedoboru wapnia, żelaza i cynku."
Na spożywanie błonnika należy zwrócić uwagę zarówno podczas zrzucania wagi, jak i diety codziennej. Korzyści z odpowiedniego spożywania są nieocenione, a dostępność produktu niezwykle łatwa. Jest w warzywach owocach, orzechach, nasionach. Odsyłam do bardzo ciekawej tabelki na jednej ze stron w źródłach.


Źródła:
 Wikipedia
Tabela zawartości błonnika w produktach - http://blonnikpokarmowy.fm.interia.pl/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz