piątek, 17 czerwca 2011

Kalarepa.

Dzisiejszym bohaterem, jak ktoś woli bohaterką jest kalarepa. Odmiana kapusty o słodkawym smaku i ciekawym miąższu. Jedną z jej zalet jest i tu niespodzianka chrupanie ;) Ale do rzeczy, kalarepę można spożywać na surowo, gotowaną a także smażoną i pieczoną również. Jest bardzo bogata w składniki mineralne - wapń, sód, fosfor, potas, magnez, żelazo, miedź, chlor i jod. Zawiera również karoteny i witaminy - B1, B2, B6, C oraz kwas foliowy. Co ciekawe większość decydujących się na kalarepę zjada samo "jabłko" uszczuplając roślinę o liście. Tym czasem dużo więcej składników znajduje się właśnie w liściach m.in. wita A i K, których w bulwiastej części rośliny nie ma. Należy pamiętać aby liście dodawać np. do sałatek, zup lub innych potraw. "Ponadto kalarepka zawiera sporo kwasów organicznych, w tym przede wszystkim kwas jabłkowy, natomiast bardzo mało szkodliwych składników. Kalarepa znana jest jako środek zawierający cholagogę, przyspiesza więc wydzielanie żółci i jej przepływ z woreczka żółciowego do jelita. Dzięki zawartości włókien roślinnych stosuje się ją w leczeniu nieregularnego stolca i zaparć. Zaleca się ją chorym na miażdżycę, zwłaszcza przebiegającą z podwyższonym ciśnieniem krwi i zaburzeniami metabolizmu cholesterolu. Wszystko za sprawą bardzo małej zawartości cholesterolu w kalarepie, znacznie mniejszej niż w innych warzywach kapustnych."
Przy wybieraniu kalarepy nie ma znaczenia jej wielkość, zarówno duże jak i małe egzemplarze są tak samo dobre i bogate w składniki, warto zwrócić uwagę na świeżość i pamiętać aby liście zabrać ze sobą.
Polecam jako zwykłą przekąskę, smakuje wyśmienicie a bogactwo, które ma w sobie jest fantastycznym prezentem dla naszego organizmu.


źródła:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kalarepa
http://www.cyberbaba.pl/produkty-spozywcze/131-warzywa/1527-kalarepa-na-kamienie-zolciowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz